GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM

GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM

Chaczapuri to gruzińskie danie w postaci chlebka z serem i ziemniakami w środku, podawane z sosem lub jako dodatek innych dań.
Mimo, że nazwa wydaje się egzotyczna, jest to coś w rodzaju dobrze wszystkim znanej pizzy tyle, że z nadzieniem serowym.

Na chaczapuri nie ma uniwersalnego przepisu, ponieważ  istnieje sporo wersji zależnych od regionu, ale to co łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera.

Z serowym farszem można eksperymentować po swojemu. Ja, wykorzystałam te, które miałam pod ręką, czyli żółty ser edamski oraz parmezan. W bardziej klasycznej wersji będzie to mieszanka bundzu i mozzarelli, czy prawdziwa feta.

Składniki na 3 sztuki :

  • 550 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 90 g roztopionego masła
  • 10 g cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 ziemniaki
  • 300 g sera startego na tarce np. mozarella, koryciński, bundz (u mnie ser żółty edamski i parmezan)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

 Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy 400 ml ciepłego mleka, dodajemy 7 g suchych drożdży, 10 g cukru i 1 łyżkę mąki (10 g), mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy 540 g mąki, 1 łyżeczka soli, 50 g roztopionego masła i wyrabiamy elastyczne ciasto, aż całkowicie odejdzie od ścianek miski.
  3. Ciasto zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Po 40 minutach, ponownie wyrabiamy rękami i zostawiamy na 30 minut.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki soli, przez 15 minut do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  6. Do ziemniaków dodajemy 300 g startego sera, 30 g masła, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, mieszamy i dzielimy na 3 części.
  7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część formujemy rękami na okrągły placek. Na środku ciasta kładziemy nadzienie i sklejamy brzegi ciasta, tak, aby farsz był wewnątrz. Odwracamy ciasto i rękami formujemy na okrągłą tortillę.
  8. W uformowanym placku robimy na środku dziurkę, żeby nie gromadziło się powietrze w cieście w trakcie pieczenia.
  9. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. Zwiększamy temperaturę do 230°C i dalej pieczemy chaczapuri jeszcze około 7 minut, do otrzymaniu pięknego rumianego koloru.
  10. Gotowe chaczapuri smarujemy pozostałym masłem.

Podajemy z jogurtem wymieszanym ze szczypiorkiem lub z sosem czosnkowym, jak lubicie!
Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *