CIASTECZKA MAŚLANE

CIASTECZKA MAŚLANE

Ciasteczka maślane są idealnie kruche, dodatkową zaletą jest to, że są domowe 🙂

Zrobienie tych ciasteczek jest bardzo łatwe.

Ciasteczka są idealnie słodkie, ale jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru.

Dla mnie jest to idealny dodatek do popołudniowej kawy!

Składniki:

  • 200 g  mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • białko jaja
  • 2 łyżki grubego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucieramy mikserem razem z cukrem do momentu, gdy będzie puszyste.
  2. Mieszając dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.
  3. Miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na min. 1h.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wsadzamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na silikonowej stolnicy. Od strony wałka przykrywamy przezroczystą folią, by nie kleiło się do niego. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wycinamy za pomocą foremek.
  6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem.
  7. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *