SZYBKA ZUPA FASOLOWA NA BOCZKU

SZYBKA ZUPA FASOLOWA NA BOCZKU

Przedstawiam dzisiaj szybki i prosty przepis na  zdrową i sycącą zupę fasolową z boczkiem.

Zupa jest gęsta i aromatyczna, pachnąca wędzonym boczkiem i majerankiem.

Fasola jest prawdopodobnie najbardziej niedocenianym produktem spożywczym w naszym kraju, mimo że jest pełna błonnika i bardzo tania.

Jest idealna, gdy macie ochotę na rozgrzewający posiłek, a w spiżarce znajdziecie dwie puszki białej fasoli 🙂

Koniecznie pamiętajcie dodać majeranek, który oprócz walorów smakowych pomaga trawić fasolę.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną fasolówkę!

Składniki:

  • 2 puszki fasoli białej
  • 150 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 litra bulionu
  • łyżeczka majeranku
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, selera, cebulę i korzeń pietruszki obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
  2. Kiełbasę kroimy na cienkie półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
  3. W dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy boczek i smażymy przez około 2 minuty.
  4. Dodajemy cebulę i kiełbasę. Smażymy mieszając, jeszcze 2 minuty.
  5. Dodajemy wszystkie posiekane warzywa i smażymy przez 2-3 minuty.
  6. Wszystko z patelni przekładamy do garnka, wlewamy bulion i zagotowujemy.
  7. Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu.
  8. Dodajemy suszony majeranek, ziemniaki i gotujemy do ich miękkości, około 10 minut.
  9. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy.
  11. Gotujemy około 2 minut i zupka jest gotowa!

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *