CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI

CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI

Przedstawiam dzisiaj przepis na Cynamonowy biszkopt z jabłkami (jabłecznik), który nie jest tradycyjną szarlotką, a raczej bardzo aromatycznym ciastem, napchanym po brzegi jabłkami 🙂

Przygotowanie jest szybkie, a nagrodą jest rozchodzący się po domu zapach cynamonu i jabłek, no i oczywiście kawałeczek tego pysznego ciasta.

Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 500 g słodkich jabłek
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Okrągłą formę (o średnicy około2 5 cm), smarujemy odrobiną masła i delikatnie posypujemy mąką.
  2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny.
  3. W małym rondlu rozpuszczamy na małym ogniu masło.
  4. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem na jasną masę. Dodajemy masło i cały czas mieszamy.
  5. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, sól, mleko, aromat waniliowy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  6. Następnie dodajemy przygotowane jabłka i mieszamy.
  7. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 50 minut , do godziny, aż ciasto będzie złotobrązowe.
  8. Po tym, czasie sprawdzamy, nakłuwając  patyczkiem, jeśli jest gotowe patyczek będzie czysty.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *