ZUPA KREM Z PORA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

ZUPA KREM Z PORA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

Zupa krem z pora z czosnkowymi grzankami, zabielana serkiem topionym, to super pomysł na szybki i pyszny obiad.

Por rzadko jest postrzegany jako główny składnik zupy, tutaj jest najważniejszy i w tej roli spisał się znakomicie 🙂

Zupa jest wyborna i zapewniam, że zasmakuje również dzieciom!

Krem ma aksamitną konsystencję, więc idealnym dopełnieniem jest chrupiący dodatek, w postaci czosnkowych grzanek.

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 l wywaru warzywnego lub 1 l wody z kostką rosołową
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 kajzerki na grzanki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy. Kroimy w talarki.
  2. Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła około 5 minut.
  3. Podlewamy podduszonego pora wywarem lub wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  6. Zupę podajemy z grzankami.

Smacznego!

Drukuj przepis


1 thought on “ZUPA KREM Z PORA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *