ZUPA KREM Z PORA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

Zupa krem z pora z czosnkowymi grzankami, zabielana serkiem topionym, to super pomysł na szybki i pyszny obiad.
Por rzadko jest postrzegany jako główny składnik zupy, tutaj jest najważniejszy i w tej roli spisał się znakomicie 🙂
Zupa jest wyborna i zapewniam, że zasmakuje również dzieciom!
Krem ma aksamitną konsystencję, więc idealnym dopełnieniem jest chrupiący dodatek, w postaci czosnkowych grzanek.
Składniki:
- 2 pory
- 1 l wywaru warzywnego lub 1 l wody z kostką rosołową
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 kajzerki na grzanki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- sól morska i pieprz biały do smaku
Sposób przygotowania:
- Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy. Kroimy w talarki.
- Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła około 5 minut.
- Podlewamy podduszonego pora wywarem lub wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
- Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
- Bułki na grzanki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego!
1 thought on “ZUPA KREM Z PORA Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI”