AROMATYCZNY SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

AROMATYCZNY SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Sernik to ciasto bardzo popularne w Naszym kraju, ilu cukierników tyle przepisów na ten cudowny wypiek.

Dzisiaj zdradzam Wam przepis na Aromatyczny Sernik, który zawsze wychodzi idealnie, podstawą jest twaróg, obowiązkowo mielony w domu z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej.

Na przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale sernik jest tak pyszny, rozpływający się w ustach, że naprawdę warto!

Sernik pieczemy przez niecałą godzinę  i nie ma konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Długo zachowuje świeżość, także można bez przeszkód zrobić go już kilka dni przed świętami 🙂

SKŁADNIKI:
Ciasto kruche
  • 350 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g cukru
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Masa serowa
  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 8 żółtek i 5 ubitych białek
  • starta skórka z pomarańczy
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto kruche
  1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.
  2. Siekamy składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodajemy jajko, żółtka i łączymy składniki w gładkie i jednolite ciasto.
  3. Formujemy kulę, i zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa
  1. Połowę żółtek ubijamy z połową cukru pudru. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku i po trochu cukru pudru.
  2. Ser mielimy w maszynce razem z masłem.
  3. Ser z masłem dodajemy porcjami do żółtek dokładnie miksując. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy.
  4. Następnie mieszamy z rodzynkami, a na koniec delikatnie łączymy ze sztywną pianą ubitą z białek.
Pieczenie
  1. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na spód formy, dodatkowo dziurkujemy go widelcem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki obtaczając je w mące.
  3. Na spód wykładamy masę serową, na wierzchu, na ukos układamy wałeczki tworząc kratkę.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 50 – 55 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w piekarniku, uchylamy tylko drzwiczki. Czekamy, aż sernik powoli ostygnie.

Sernik posypujemy cukrem pudrem.

Więcej przepisów na pyszne serniki w różnych odsłonach, znajdziecie tutaj!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *