KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW

KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW

Dzisiejszy przepis na krem z pora jest wzbogacony ziemniakami i chrupiącym boczkiem, dla mnie to trio jest wprost idealne 🙂

Pory idealnie nadają się zarówno do potraw na zimno i gorąco. Po ugotowaniu lub upieczeniu ich smak łagodnieje i staje się bardziej wysublimowany.

Dość rzadko, mówi się o właściwościach leczniczych porów, a szkoda, bo dostarczają więcej żelaza niż buraki!

Jeśli chcecie pominąć boczuś, to zamiast niego możecie zrobić czosnkowe grzanki lub posypać zupę prażonym słonecznikiem.

Składniki:
  • 2 świeże pory
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • 100 g śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 plasterki boczku
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. Pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  3. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy pora i podsmażamy go 3-4 minuty.
  4. Dodajemy ziemniaki i wszystko zalewamy gorącym bulionem.
  5. Gotujemy zupę około 15 minut, do czasu kiedy ziemniaki się ugotują i zmiękną.
  6. Zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę i mieszamy.
  7. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
  8. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
  9. Zupę posypujemy boczkiem.

Smacznego!

Równie prosty przepis na krem z pora bez ziemniaków, znajdziecie tutaj.

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *