KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW

Dzisiejszy przepis na krem z pora jest wzbogacony ziemniakami i chrupiącym boczkiem, dla mnie to trio jest wprost idealne 🙂
Pory idealnie nadają się zarówno do potraw na zimno i gorąco. Po ugotowaniu lub upieczeniu ich smak łagodnieje i staje się bardziej wysublimowany.
Dość rzadko, mówi się o właściwościach leczniczych porów, a szkoda, bo dostarczają więcej żelaza niż buraki!
Jeśli chcecie pominąć boczuś, to zamiast niego możecie zrobić czosnkowe grzanki lub posypać zupę prażonym słonecznikiem.
Składniki:
- 2 świeże pory
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- 100 g śmietanki 18%
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 3 plasterki boczku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
- W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy pora i podsmażamy go 3-4 minuty.
- Dodajemy ziemniaki i wszystko zalewamy gorącym bulionem.
- Gotujemy zupę około 15 minut, do czasu kiedy ziemniaki się ugotują i zmiękną.
- Zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę i mieszamy.
- Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
- Zupę posypujemy boczkiem.
Smacznego!
Równie prosty przepis na krem z pora bez ziemniaków, znajdziecie tutaj.