ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY

ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez czerwonego barszczu!

Aromatyczny, pachnący Świętami i do tego zawsze wszystkim smakuje 🙂

Podstawą dobrego barszczu jest zakwas buraczany. Zapewni on wspaniały i głęboki smak oraz kolor zupy.

Taki zakwas jest genialny do prawdziwego, domowego barszczu, a także do picia jako napój wzmacniający.

Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 l wody przegotowanej i ostudzonej, a najlepiej użyć mineralnej.
Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy solankę: przegotowujemy wodę i dodajemy sól w proporcji 500 ml wody – 1 łyżeczka soli. Solankę zostawiamy do wystudzenia.
  2. Szklane lub kamionkowe naczynie dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy.
  3. Buraki obieramy i kroimy cienko na plasterki.
  4. Układamy buraki w naczyniu, przekładając przepołowionym czosnkiem i przyprawami (przyprawy i czosnek najlepiej umieścić na dole naczynia, by były przyciśnięte sporą ilością buraków i nie wypływały na wierzch).
  5. Następnie zalewamy wszystko słoną wodą, tak, by całkowicie zakryć wszystkie buraki. Absolutnie nie mogą wystawać ponad powierzchnie wody.
  6. Naczynie przykrywamy ściereczką i szczelnie zawiązujemy sznurkiem lub gumką, odstawiamy w chłodne miejsce.
  7. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana). Ważne jest, by nie przegapić momentu gdy zakwas będzie już gotowy, bo przetrzymany dłużej niż to konieczne, może się po prostu zepsuć i spleśnieć.
  8. Gotowy zakwas poznamy po przyjemnym, kwaśnym zapachu kiszonki i ciemnym, intensywnym kolorze.
  9. Gotowy zakwas należy zlać do czystych, wyparzonych butelek lub słoików, zamknąć i trzymać w lodówce. Spokojnie wytrzyma kilka tygodni, do momentu gdy będzie potrzebny.
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *