grudzień 19, 2018
BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE

Jedną z obowiązkowych potraw na polskim wigilijnym stole jest BARSZCZ CZERWONY.
To tradycyjna zupa, którą podaje się z uszkami, krokietami czy pasztecikami.
Barszcz czerwony na zakwasie, przygotowany według tego przepisu jest świetną propozycją do wigilijnego menu 🙂
Najważniejszym składnikiem jest zakwas, a ten spokojnie możesz przygotować kilka dni wcześniej.
Doskonały przepis na zakwas z buraków znajdziecie tutaj!
Składniki:
- 2.5 l wody
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 0,5 selera
- 1 cebula
- 20 g suszonych grzybów
- 2 kg buraków
- 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
- Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa.
- Grzyby zalewamy 150 ml wody, po 20 minutach grzyby i wodę przekładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
- Buraki obieramy i kroimy w grube plastry lub kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 40–50 minut, po tym czasie (gdy zmiękną) wyławiamy je (nie będą Ci już potrzebne).
- Do garnka wlewamy zakwas do smaku (sam płyn, bez buraków, około 600 ml – 1 l) oraz wodę spod grzybów i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy!
Podawaj z moimi ulubionymi uszkami 🙂
Drukuj przepis
Author: moni