BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE

Jedną z obowiązkowych potraw na polskim wigilijnym stole jest BARSZCZ CZERWONY.

To tradycyjna zupa, którą podaje się z uszkami, krokietami czy pasztecikami.

Barszcz czerwony na zakwasie, przygotowany według tego przepisu jest świetną propozycją do wigilijnego menu 🙂

Najważniejszym składnikiem jest zakwas, a ten spokojnie możesz przygotować kilka dni wcześniej.

Doskonały przepis na zakwas z buraków znajdziecie tutaj!

Składniki:
  • 2.5 l wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 kg buraków
  • 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa.
  3. Grzyby zalewamy 150 ml wody, po 20 minutach grzyby i wodę przekładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  4. Buraki obieramy i kroimy w grube plastry lub kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 40–50 minut, po tym czasie (gdy zmiękną) wyławiamy je (nie będą Ci już potrzebne).
  5. Do garnka wlewamy zakwas do smaku (sam płyn, bez buraków, około 600 ml – 1 l) oraz wodę spod grzybów i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy!

Podawaj z moimi ulubionymi uszkami 🙂

 

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *