ŚWIĄTECZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

ŚWIĄTECZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dziś mam dla Was niezwykły przepis na ŚWIĄTECZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.

Potrawa ta, to dla mnie obowiązkowa część kolacji wigilijnej. Mimo, że dość pracochłonna, nie wyobrażam sobie Wigilii bez własnoręcznie przygotowanych uszek.

Przepis jest idealny, uszka wypchane są po brzegi przepysznym i intensywnym w smaku farszem, a farsz zapakowany jest w delikatne i elastyczne ciasto.

Uszka najlepiej smakują w połączeniu z rubinowym, aromatycznym barszczem.

Przepis na najlepsze uszka wigilijne znajdziesz poniżej.

Składniki na farsz z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami:
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 0,5 szklanki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • szczypta soli, pieprzu
  • kminek
  • olej
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia, jeśli nie mamy na to czasu, zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut.
  2. Kiszoną kapustę, przepłukujemy wodą i odcedzamy. Następnie umieszczamy ją w garnku, zalewamy wodą w której moczyły się grzyby. Dzięki temu kapusta będzie smaczniejsza. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka.
  3. W tym czasie odsączamy grzyby i kroimy je w drobną kosteczkę, a następnie umieszczamy w garnku z gotującą się kapustą. Gotujemy do miękkości przez około 20 – 30 minut.
  4. Cebulę obieramy z łupinek, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podsmażoną cebulkę dodajemy do garnka z kapustą i grzybami. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz kminkiem.
  5. Gdy kapusta będzie już miękka odsączamy z nadmiaru wody, jeśli nie zdążyła odparować. Przestudzony farsz partiami wykładamy na deskę i drobno siekamy.
  6. W ten sposób mamy gotowy pyszny, szybki i domowy farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami.
  7. Teraz czas na przygotowanie ciasta z podanych składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta dzielimy na pół. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Układamy ciasto na uszka i cienko je rozwałkowujemy.
  8. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 5 cm.
  9. Na środek ciasta przy pomocy łyżeczki nakładamy farsz i składamy na pół tak, aby powstał trójkącik. Dokładnie dociskamy boki. Na środku pierożka umieszczamy nasz palec wskazujący lekko dociskając, następnie sklejamy ze sobą przeciwległe boki.
  10. Powstały wierzchołek możemy odgiąć po ulepieniu nasze uszka będą się pięknie prezentowały.
  11. Wodę zagotowujemy, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy partiami nasze uszka. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je na talerz.
  12. Po ugotowaniu możemy delikatnie przelać je zimną wodą. Zapobiegnie to sklejaniu się naszych wigilijnych uszek.Uszka tak samo jak pierogi gotujemy bez przykrywki. Jeśli je przykryjemy istnieje ryzyko że popękają.

Uszka podajemy z barszczem czerwonym!

Wskazówka:

Uszka możemy przygotować wcześniej i zamrozić!

Wystarczy tylko, surowe pierogi ułożyć na oprószonej mąką desce, pozostawiając kilka centymetrów przerwy aby się nie zlepiły. Deskę z uszkami umieszczamy w zamrażarce i mrozimy przez około 2 godziny. Zamrożone pierogi porcjujemy i wkładamy do woreczków foliowych lub pojemniczków.

 

 

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *