ŚWIĄTECZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dziś mam dla Was niezwykły przepis na ŚWIĄTECZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.
Potrawa ta, to dla mnie obowiązkowa część kolacji wigilijnej. Mimo, że dość pracochłonna, nie wyobrażam sobie Wigilii bez własnoręcznie przygotowanych uszek.
Przepis jest idealny, uszka wypchane są po brzegi przepysznym i intensywnym w smaku farszem, a farsz zapakowany jest w delikatne i elastyczne ciasto.
Uszka najlepiej smakują w połączeniu z rubinowym, aromatycznym barszczem.
Przepis na najlepsze uszka wigilijne znajdziesz poniżej.
Składniki na farsz z kiszoną kapusta i suszonymi grzybami:
- 200 g kiszonej kapusty
- 0,5 szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- szczypta soli, pieprzu
- kminek
- olej
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia, jeśli nie mamy na to czasu, zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut.
- Kiszoną kapustę, przepłukujemy wodą i odcedzamy. Następnie umieszczamy ją w garnku, zalewamy wodą w której moczyły się grzyby. Dzięki temu kapusta będzie smaczniejsza. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka.
- W tym czasie odsączamy grzyby i kroimy je w drobną kosteczkę, a następnie umieszczamy w garnku z gotującą się kapustą. Gotujemy do miękkości przez około 20 – 30 minut.
- Cebulę obieramy z łupinek, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podsmażoną cebulkę dodajemy do garnka z kapustą i grzybami. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz kminkiem.
- Gdy kapusta będzie już miękka odsączamy z nadmiaru wody, jeśli nie zdążyła odparować. Przestudzony farsz partiami wykładamy na deskę i drobno siekamy.
- W ten sposób mamy gotowy pyszny, szybki i domowy farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta z podanych składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta dzielimy na pół. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Układamy ciasto na uszka i cienko je rozwałkowujemy.
- Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 5 cm.
- Na środek ciasta przy pomocy łyżeczki nakładamy farsz i składamy na pół tak, aby powstał trójkącik. Dokładnie dociskamy boki. Na środku pierożka umieszczamy nasz palec wskazujący lekko dociskając, następnie sklejamy ze sobą przeciwległe boki.
- Powstały wierzchołek możemy odgiąć po ulepieniu nasze uszka będą się pięknie prezentowały.
- Wodę zagotowujemy, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. Wrzucamy partiami nasze uszka. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je na talerz.
- Po ugotowaniu możemy delikatnie przelać je zimną wodą. Zapobiegnie to sklejaniu się naszych wigilijnych uszek.Uszka tak samo jak pierogi gotujemy bez przykrywki. Jeśli je przykryjemy istnieje ryzyko że popękają.
Uszka podajemy z barszczem czerwonym!
Wskazówka:
Uszka możemy przygotować wcześniej i zamrozić!
Wystarczy tylko, surowe pierogi ułożyć na oprószonej mąką desce, pozostawiając kilka centymetrów przerwy aby się nie zlepiły. Deskę z uszkami umieszczamy w zamrażarce i mrozimy przez około 2 godziny. Zamrożone pierogi porcjujemy i wkładamy do woreczków foliowych lub pojemniczków.