ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI

ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI

Dzisiaj w roli głównej ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI.

Ciasto nafaszerowane jest ulubionymi bakaliami, cudowne w smaku i konsystencji.

Keks gości w moim domu, nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale również podczas całego roku. Lubię jego konsystencję, przyjemnie chrupiącą i kruchą.

Bakalie z przepisu, możecie zastąpić Waszymi ulubionymi np. orzechami laskowymi, migdałami.

Więcej przepisów Świątecznych znajdziecie tutaj!

Składniki
  • 150 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rodzynek (możecie zastąpić żurawiną)
  • 60 ml wiśniówki
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g miodu
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C.
  2. Rodzynki zalewamy wiśniówką.
  3. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej).
  4. Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.
  5. Następnie dodajemy namoczone rodzynki razem z wiśniówką.
  6. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.
  7. Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku.
  8. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością rodzynek.
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *