ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI

Dzisiaj w roli głównej ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI.
Ciasto nafaszerowane jest ulubionymi bakaliami, cudowne w smaku i konsystencji.
Keks gości w moim domu, nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale również podczas całego roku. Lubię jego konsystencję, przyjemnie chrupiącą i kruchą.
Bakalie z przepisu, możecie zastąpić Waszymi ulubionymi np. orzechami laskowymi, migdałami.
Więcej przepisów Świątecznych znajdziecie tutaj!
Składniki
- 150 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 laski wanilii
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rodzynek (możecie zastąpić żurawiną)
- 60 ml wiśniówki
- 200 g orzechów włoskich
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g miodu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C.
- Rodzynki zalewamy wiśniówką.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej).
- Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.
- Następnie dodajemy namoczone rodzynki razem z wiśniówką.
- Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.
- Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku.
- Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością rodzynek.