FASOLKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BRETOŃSKU

TRADYCYJNA FASOLKA PO BRETOŃSKU to kolejne danie, które wspominam z domu rodzinnego.

Przygotowana z moczonej i gotowanej fasoli “Piękny Jaś”, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy to połączenie idealne!

Fasolka po bretońsku to mocno aromatyczne, bardzo sycące, jednogarnkowe danie, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Nadaje się do odgrzewania, jak również do mrożenia.

Polecam szczególnie w chłodne dni.

Pamiętajcie, że nie ma znaczenia, czy fasola jest duża czy mała, musi być jedynie biała.🙂

Składniki:
  • 400 g suchej fasolki “Piękny Jaś”
  • 400 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
  1. Suchą fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odcedzamy fasolę i przekładamy do garnka. Wlewamy litr wody. Dodajemy łyżeczkę soli, liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Fasolkę gotujemy na małej mocy, pod przykryciem do miękkości (dużą fasolkę gotujemy około 1,5 godziny, małej wystarczy godzina).
  3. Fasolka powinna być miękka, ale nie tak bardzo, jak ta z puszki.
  4. Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
  5. Przekładamy do garnka z fasolką i gotujemy przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
  6. Dodajemy krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką i kminkiem. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Fasolka po bretońsku jest tak pyszna, że zazwyczaj podaję ją samą lub z kromką świeżego pieczywa.

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *