ORZECHOWE CIASTKA

ORZECHOWE CIASTKA

ORZECHOWE CIASTKA są fantastycznie kruche, a ich słodycz przełamana jest charakterystyczną orzechową nutą.

Fenomenalnie sprawdzą się w roli malutkiej, ale satysfakcjonującej przekąski do kawy.

Przepis jest bardzo łatwy. Każda osoba, nawet początkująca w kuchni sobie z nim poradzi.

Kruche ciasto nie wymaga schładzania w lodówce.

Proste do przygotowania i bez dodatku jajka. Idealne do chrupania podczas jesiennych podwieczorków…

Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 280 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem, miąższem z laski wanilii lub cukrem waniliowym i siekamy z chłodnym masłem.
  2. Dodajemy zmielone orzechy.
  3. Z ciasta robimy wałek (jak na kopytka), kroimy na kawałki około 3-4 cm i formujemy w półksiężyce lub rogaliki.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w sporej odległości, ciastka urosną podczas pieczenia).
  5. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 st. C.
  6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *