ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

Pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM z dodatkiem śmietany i majonezu.
Jest to idealna przekąska na Świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję.
Takie śledzie muszą poleżeć w sosie przynajmniej przez noc w lodówce, ale zdecydowanie warto je przygotować 🙂
Smacznego!
Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie moczymy przez około 2-3 h, zmieniając w tym czasie trzykrotnie wodę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Musztardy, śmietanę, majonez i curry dokładnie mieszamy.
- Dodajemy cebulę.
- Śledzie kroimy na małe kawałki o szerokości 2-3 cm. Układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym sosem.
- Śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują dnia następnego.