WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

Czy możecie wyobrazić sobie kolację wigilijną bez KOMPOTU Z SUSZU?

Ja nie, dlatego poniżej znajdziecie dokładny przepis, jak go przygotować, by był najlepszy na świecie!

Smakuje przepysznie, zwłaszcza gdy jest schłodzony.

Stanowi doskonałe wsparcie dla naszego trawienia, wynika to z obecności w kompocie bardzo dużych ilości kwasów owocowych, które sprzyjają tworzeniu w układzie pokarmowym dobrych bakterii.

Do tego wspaniale gasi pragnienie i po obfitej wieczerzy może być deserem samym w sobie.

Myślę, ze kompot z suszu, to świąteczna klasyka i stały punkt wigilijnego menu.

Składniki:
  • 3 l wody
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 200 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 pomarańcza
  • skórka obrana z 2 cytryn
  • kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 5 łyżek miodu
  • 1 garść rodzynek
Sposób przygotowania:
  1. Owoce przepłukujemy na sitku.
  2. Wszystkie składniki (oprócz miodu) wkładamy do dużego garnka.
  3. Zalewamy około 3 litrami wody.
  4. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy na średnim ogniu około 30 minut.
  5. Po ugotowaniu kompot przecedzamy i studzimy, dosładzamy miodem wedle uznania.
  6. Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny, możesz rozcieńczyć go przegotowaną wodą.
  7. Jeśli chcemy go przechowywać, to koniecznie w lodówce.
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *