WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

Czy możecie wyobrazić sobie kolację wigilijną bez KOMPOTU Z SUSZU?
Ja nie, dlatego poniżej znajdziecie dokładny przepis, jak go przygotować, by był najlepszy na świecie!
Smakuje przepysznie, zwłaszcza gdy jest schłodzony.
Stanowi doskonałe wsparcie dla naszego trawienia, wynika to z obecności w kompocie bardzo dużych ilości kwasów owocowych, które sprzyjają tworzeniu w układzie pokarmowym dobrych bakterii.
Do tego wspaniale gasi pragnienie i po obfitej wieczerzy może być deserem samym w sobie.
Myślę, ze kompot z suszu, to świąteczna klasyka i stały punkt wigilijnego menu.
Składniki:
- 3 l wody
- 200 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych jabłek
- 200 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych moreli
- 1 pomarańcza
- skórka obrana z 2 cytryn
- kawałek kory cynamonowej
- 5 goździków
- 5 łyżek miodu
- 1 garść rodzynek
Sposób przygotowania:
- Owoce przepłukujemy na sitku.
- Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy na średnim ogniu około 30 minut.
- .
- Kompot najlepiej smakuj ostudzony, jeśli jego smak jest zbyt intensywny, możesz rozcieńczyć go przegotowaną wodą.
- Jeśli chcemy go przechowywać, to koniecznie w lodówce.