KREM Z CUKINII Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

KREM Z CUKINII Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Lubicie zupy? Ja uwielbiam i często goszczą na moim stole. Przemycam w nich mojej córce, to co najcenniejsze, czyli witaminy!

W zupie zamienionej w krem, możecie przemycić warzywa, które nie należą do ulubieńców Waszych dzieci, jak np. seler, czosnek czy cukinię 🙂

Zupy stanowią fajną opcję na lekki obiad lub kolację.

Dzisiejszy przepis to ekspresowy krem z cukinii. Jest bardzo delikatny w smaku, super sycący, a do tego przyjemnie chrupiący, dzięki uprażonemu słonecznikowi.

Jeśli nie macie czasu na gotowanie, a marzycie o rozgrzewającym talerzu zupy, to ten przepis jest dla idealny 🙂

Składniki:
  • około 700 g cukinii
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę, ziemniaki i cukinię kroimy na niewielkie kawałki. W garnku roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
  2. Dodajemy cukinię, mieszając co chwilę, smażymy ok. 2 minut.
  3. Warzywa zalewamy bulionem i dodajemy ziemniaki. Wiem, że bulion nie bierze się z kosmosu, a samo przygotowanie bulionu jest czasochłonne, więc jeśli go nie macie, zalejcie wszystko wodą i doprawcie do smaku np. vegetą eko, która jest super, bo nie ma w sobie chemii, a w jej składzie są tylko suszone warzywa.
  4. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.
  5. Krem miksujemy, pod koniec dodajemy śmietankę.
  6. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do zarumienienia, często mieszając, pilnując żeby się nie przypalił.

Krem podawać posypany prażonym słonecznikiem.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *