DUSZONY KALAFIOR Z KIEŁBASĄ CHORIZO

DUSZONY KALAFIOR Z KIEŁBASĄ CHORIZO

Dzisiaj przestawiam danie kuchni hiszpańskiej DUSZONY KALAFIOR Z CHORIZO, które składa się z trzech składników tzn. kalafiora, kiełbasy chorizo i cebuli.

Danie jest wybitnie łatwe i mega smaczne, a przy tym zdrowe!

Kalafior jest bogaty w witaminy z grupy B,C, K i E. Zawiera on również istotne minerały, jak wapń, magnez, fosfor, potas i mangan.

Do przygotowania dania, użyłam kiełbasy chorizo picante, jest to odmiana ostra w smaku, wytwarzana jest z dodatkiem pikantnej mielonej papryki pimentón, dzięki niej danie ma przyjemnie pikantny i cudowny smak.

Jeśli jednak nie lubicie pikantnych dań, możecie użyć kiełbasy chorizo dulce, jest to łagodna odmiana kiełbasy chorizo, z dodatkiem słodkiej mielonej papryki pimentón.

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 300 g kiełbasy chorizo picante
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  2. Kiełbasę koimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię, smażymy około 3 minut.
  3. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy do zarumienienia.
  4. Gdy cebula się zarumieni, dorzucamy drobno pokrojonego kalafiora.
  5. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około 15 minut.
  6. Co kilka minut mieszamy. W połowie duszenia doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  7. Po 15 minutach sprawdzamy miękkość kalafiora i smak, w razie potrzeby doprawiamy.
  8. Jeśli kalafior jest miękki, potrawa jest gotowa!
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *