HISZPAŃSKA TORTILLA DE PATATAS

HISZPAŃSKA TORTILLA DE PATATAS

Tortilla española lub też tortilla de patatas to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej.

Na Półwyspie Iberyjskim jedzona na lunch lub jako tapas, u nas może stanowić wygodny obiad do pracy, przekąskę w ciągu dnia lub przygotowana na ciepło, obiad dla całej rodziny.

Jest przepyszna i prosta w wykonaniu, składa się tylko z 3 składników – ziemniaków, cebuli i jajek 🙂

Trzeba się jedynie wykazać odrobiną cierpliwości, bo przygotowanie tortilli trwa ok. 50 minut, ale jest naprawdę warto!

W ramach udoskonalenia tortilli lub jej wariacji, możemy dodać do niej dla smaku i koloru szpinak czy kolorową paprykę.

          Składniki na patelnię 24-26 cm:
  • 5 średnich ziemniaków⠀
  • sól⠀
  • 1 duża cebula⠀
  • 1 szklanka oliwy⠀
  • 5 jajek⠀

    Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie oprószamy solą.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy szklankę oliwy i wrzucamy ziemniaki. Smażymy przez 10 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu.
  4. Dodajemy cebulę i smażymy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie wbijamy jajka do miski i roztrzepujemy ze szczyptą soli. ⠀
  5. Ziemniaki i cebulę odcedzamy z oliwy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do czystej miski. Zlewamy oliwę z patelni (wykorzystać ją możemy do innego smażenia) pozostawiając ok. 2 łyżek na patelni.
  6. Czekamy chwilkę, aż ziemniaki trochę ostygną zanim dodamy jajka, w przeciwnym razie jajka mogą się ściąć.
  7. Patelnię ponownie rozgrzewamy.
  8. Wlewamy roztrzepane jajka do ziemniaków i cebuli i dobrze mieszamy.
  9. Następnie wlewamy masę ziemniaczano-jajeczną na patelnię, kilkakrotnie przesuwamy drewnianą łyżka po dnie patelni, aby upewnić się, że jajka spłyną na dno.
  10. Zmniejszamy ogień do średniego, przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy tortillę, aż będzie prawie ścięta od góry.
  11. Nakrywamy patelnię dużym talerzem, następnie odwracamy patelnię tak, aby tortilla znalazła się na talerzu zrumienioną stroną u góry. Zsuwamy tortillę z talerza z powrotem na patelnię.
  12. Tortillę obsmażamy teraz z drugiej strony, aż będzie całkowicie ścięta.
  13. Tortillę zsuwamy na talerz i kroimy na trójkąty.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *