PASZTECIKI Z MIĘSEM

PASZTECIKI Z MIĘSEM to idealny dodatek do rosołu, barszczu czy grzybowej i świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Paszteciki możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Są czasochłonne w przygotowaniu, ale banalnie proste, więc nie mogą się nie udać 🙂
Wnętrze pasztecików wypełnione jest dużą ilością mięsnego farszu, a ciasto jest delikatne i miękkie. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Przyznam, ze paszteciki smakowały wszystkim, więc z czystym sercem polecam przepis i zachęcam do ich przygotowania.
Zamiast mięsa wieprzowego możemy użyć wołowego lub drobiowego.
Ciasto
- 340 g mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- ok. 8o0 g mięsa wieprzowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskie
- cebula 2 szt
- jajka 2 szt
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
-
Umyte mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
-
Zalewamy wodą, tak by woda przykryła mięso i gotujemy około 50 minut.
-
Następnie mięso wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
-
Gdy mięso wystygnie kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.
-
Kajzerkę zalewamy w miseczce zimną wodą i pozostawiamy na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskamy z nadmiaru wody.
-
Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, aż cebula się zeszkli.
-
W maszynce, mielimy najpierw mięso i cebulę, a na koniec odciśniętą kajzerkę.
-
Tak zmielone składniki farszu doprawiamy przyprawami i dokładnie wyrabiamy dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzamy smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiamy.
- Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki pszennej i wszystko razem mieszamy.
- Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszamy łyżką, aby wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wykładamy na blat, lekko podsypany mąką i wyrabiamy około 3 – 4 minut, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Paszteciki:
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką, ugniatamy kilka razy, nakrywamy ściereczką i odkładamy na około 5 minut, aby odpoczęło.
- Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 30 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielimy na 3 paski o szerokości około 10 centymetrów.
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz wzdłuż jednego z brzegów.
- Następnie ciasto zwijamy ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczamy dłońmi od góry.
- Tak uformowany wałek kroimy nożem na kawałki o długości około 3 lub 4 centymetrów.
- Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Paszteciki, które będziecie piekli w drugiej turze, również nakrywamy na blacie ściereczką.
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika, górę pasztecików smarujemy rozmąconym białkiem.
- Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego!