PASZTECIKI Z MIĘSEM

PASZTECIKI Z MIĘSEM

PASZTECIKI Z MIĘSEM to idealny dodatek do rosołu, barszczu czy grzybowej i świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Paszteciki możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Są czasochłonne w przygotowaniu, ale banalnie proste, więc nie mogą się nie udać 🙂

Wnętrze pasztecików wypełnione jest dużą ilością mięsnego farszu, a ciasto jest delikatne i miękkie. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Przyznam, ze paszteciki smakowały wszystkim, więc z czystym sercem polecam przepis i zachęcam do ich przygotowania.

Zamiast mięsa wieprzowego możemy użyć wołowego lub drobiowego.

Ciasto
  • 340 g mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz
  • ok. 8o0 g mięsa wieprzowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskie
  • cebula 2 szt
  • jajka 2 szt
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

  1. Umyte mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
  2. Zalewamy wodą, tak by woda przykryła mięso i gotujemy około 50 minut.
  3. Następnie mięso wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Gdy mięso wystygnie kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.
  5. Kajzerkę zalewamy w miseczce zimną wodą i pozostawiamy na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskamy z nadmiaru wody.
  6. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, aż cebula się zeszkli.
  7. W maszynce, mielimy najpierw mięso i cebulę, a na koniec odciśniętą kajzerkę.
  8. Tak zmielone składniki farszu doprawiamy przyprawami i dokładnie wyrabiamy dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzamy smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiamy.
Ciasto drożdżowe na paszteciki:
  1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki pszennej i wszystko razem mieszamy.
  2. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  3. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszamy łyżką, aby wstępnie się połączyły.
  4. Następnie ciasto wykładamy na blat, lekko podsypany mąką i wyrabiamy około 3 – 4 minut, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
  5. Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

Paszteciki:

  1. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką, ugniatamy kilka razy, nakrywamy ściereczką i odkładamy na około 5 minut, aby odpoczęło.
  2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 30 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielimy na 3 paski o szerokości około 10 centymetrów.
  3.  Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz wzdłuż jednego z brzegów.
  4.  Następnie ciasto zwijamy ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczamy dłońmi od góry.
  5.  Tak uformowany wałek kroimy nożem na kawałki o długości około 3 lub 4 centymetrów.
  6.  Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Paszteciki, które będziecie piekli w drugiej turze, również nakrywamy na blacie ściereczką.
  7.  Przed wstawieniem blachy do piekarnika, górę pasztecików smarujemy rozmąconym białkiem.
  8. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki pieczemy około 20 minut na złoty kolor.

Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *