ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

Dzisiaj kolejny przepis na zupę, pyszną i treściwą!

Zimowa aura sprzyja tworzeniu rozgrzewających i polepszających nastrój dań!

Dorwałam dziś w sklepie piękne i dorodne pieczarki, więc nie pozostało mi nic innego, jak przygotować z nich ZUPĘ PIECZARKOWĄ Z MAKARONEM.

Gorąco polecam, bo przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu!

Składniki:
  •  około 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • makaron
Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy w całości wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu.
  2. W międzyczasie myjemy i kroimy pieczarki, cebulę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy chwilę, aż woda z pieczarek odparuje.
  3. Do wywaru warzywnego dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek.
  4. Całość gotujemy około 15-20 minut.
  5. Śmietanę wlewamy do kubka i dodajemy łyżkę gorącego wywaru. Dokładnie mieszamy i łączymy z wywarem.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
  7. W oddzielnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  8. Zupę podajemy z makaronem. Posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *