DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
Zazwyczaj, gdy mamy ochotę na świeżą, mięciutką i rozpływającą się w ustach drożdżówkę, odwiedzamy cukiernię lub piekarnię.
A co jeśli powiem, że taki drożdżowy smakołyk możecie upiec samemu w domu?
Przepis jest prosty, najbardziej czasochłonne jest wyrabianie ciasta oraz przygotowanie nadzienia.
Słodka drożdżówka może być dobrym pomysłem na śniadanie do szkoły lub do pracy.
Ciasto wychodzi pulchne i mięciutkie, więc zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Składniki na 19 sztuk drożdżówek:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 100 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 120 g mąki
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru pudru
 Sposób przygotowania:
  1. Drożdże i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  2. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy, następnie dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i ponownie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 – 15 minut.
  3. W osobnej misce ubijamy jajka z resztą cukru na puszystą masę. Mąkę mieszamy delikatnie z rozczynem i jajkami. Następnie wyrabiamy ciasto, około 8-10 minut, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wyrabiamy jeszcze przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą.
  4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Teraz przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy sok z cytryny i rodzynki, smażymy przez ok. 15 – 20 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i cukier do smaku, mieszamy i gotujemy przez 1 – 2 minuty. Odstawiamy z ognia i studzimy.
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wygniatamy przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 cm.
  7. Szklanką o średnicy ok. 8,5 cm wykrawamy 19 kółek, układamy na 2 blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy. Następnie denkiem od szklanki o mniejszej średnicy robimy wgłębienia w każdym placku. W środek nakładamy ostudzone nadzienie z jabłek. Ciasto na brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  8. Czas, żeby przygotować kruszonkę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i cukier. Składniki łączymy, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy wierzch bułeczek.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wstawiamy pierwszą blaszkę z bułeczkami i pieczemy przez ok. 18 – 20 minut, następnie pieczemy drożdżówki z drugiej blaszki.

Drożdżówki możecie przechować w temperaturze pokojowej pod przykryciem do 2-3 dni. W kolejnych dniach warto je podgrzewać przed podaniem.

Przepis zaczerpnięty za strony kwestiasmaku.pl

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *