ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ

ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ

Przedstawiam dzisiaj idealnie rozgrzewającą w te zimowe dni – ZUPĘ FASOLOWĄ Z KIEŁBASĄ.

Jest to treściwa i sycąca propozycja obiadowa, podstawowym składnikiem jest fasola, którą musimy wcześniej namoczyć, więc przygotowanie zupy zaczynamy dzień wcześniej 🙂

Zupa jest pełna warzyw, ale nie może w niej zabraknąć elementu, który nadaje jej wybitny smak i aromat, czyli podsmażonej kiełbasy 🙂

Zapewniam, że zupa będzie smakowała również dzieciom, a to najważniejsze!

Składniki:
  • 250 g fasoli
  • 250 g kiełbasy
  • 60 ml przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Fasolę płuczemy i zalewamy w garnku wodą, tak by fasola znajdowała się pod jej powierzchnią i zostawiamy do namoczenia na całą noc.
  2. Następnego dnia wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
  4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  5. Do garnka z warzywami dodajemy podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy i słodką papryką.
  6. Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *