ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ

Przedstawiam dzisiaj idealnie rozgrzewającą w te zimowe dni – ZUPĘ FASOLOWĄ Z KIEŁBASĄ.
Jest to treściwa i sycąca propozycja obiadowa, podstawowym składnikiem jest fasola, którą musimy wcześniej namoczyć, więc przygotowanie zupy zaczynamy dzień wcześniej 🙂
Zupa jest pełna warzyw, ale nie może w niej zabraknąć elementu, który nadaje jej wybitny smak i aromat, czyli podsmażonej kiełbasy 🙂
Zapewniam, że zupa będzie smakowała również dzieciom, a to najważniejsze!
Składniki:
- 250 g fasoli
- 250 g kiełbasy
- 60 ml przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolę płuczemy i zalewamy w garnku wodą, tak by fasola znajdowała się pod jej powierzchnią i zostawiamy do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Płuczemy fasolę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Do garnka z warzywami dodajemy podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy i słodką papryką.
- Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego!