ZUPA BRUKSELKOWA

ZUPA BRUKSELKOWA

Zimą, gdy liczba świeżych i zdrowych warzyw jest mniejsza niż latem, warto sięgnąć po typowo zimowe warzywo, czyli brukselkę i wykorzystać ją inaczej niż zawsze, robiąc na przykład ZUPĘ BRUKSELKOWĄ!

Zimą jemy więcej zup, bo można je przygotować szybko, są super rozgrzewające i bardzo pożywne, ich atutem jest ogromna ilość wartości odżywczych, zawartych w warzywach.

Brukselka, to zminimalizowana, pyszna kapustka, która, ma zdecydowanie więcej przeciwników, niż zwolenników, ale moja zupa z brukselki o dziwo smakowała wszystkim domownikom, bez wyjątku 🙂

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1,25 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
  • 3 ziemniaki
  • 300 g brukselki
  • 150 g śmietany 18%
Sposób przygotowania:
  1. W garnku na maśle i oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulkę. Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę i mieszając smażymy przez ok. 3 minuty.
  2. Wlewamy gorący bulion i gotujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
  3. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz umytą brukselkę. Gotujemy przez 10 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami zupy).
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *