EFEKTOWNE CIASTO ZEBRA

EFEKTOWNE CIASTO ZEBRA

Muszę przyznać, ze ciasto wyszło przepięknie 🙂

Zebra jest puszysta i rozpływająca się w ustach 🙂

To nietypowa babka, o bardzo wyjątkowym wyglądzie, który na pewno wyglądem zachwyci domowników.

W przygotowaniu jest dużo bardziej wymagająca od zwykłej babki, ale jej wygląd wynagradza cały wysiłek. Ciasto nie wysycha zbyt szybko, ponieważ zamiast masła jest w nim olej, dzięki temu jest dłużej wilgotne.

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana będzie biała, lśniąca i bardzo gęsta.
  3. Dodajemy żółtka i miksujemy.
  4. Mąkę (bez tych dwóch łyżek) mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ubitych białek – na zmianę z wodą i olejem.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną mieszamy z kakao i cynamonem, drugą z 2 łyżkami mąki.
  6. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do foremki o średnicy 26 cm wlewamy na zmianę po trzy łyżki ciasta białego i trzy łyżki ciasta czekoladowego.
  7. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.
  8. Pieczemy 50-60 minut w 180 °C.

Smacznego!

 

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *