GĘSTA ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Z MAKARONEM

GĘSTA ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Z MAKARONEM

Dzisiaj mam dla Was przepis na ZUPĘ Z CZERWONEJ FASOLI, którą będziemy podawać z makaronem!

Zupa jest gęsta, syta, przyprawiona aromatycznymi przyprawami, takimi jak słodka papryka, chili i kumin.

Zima jest to idealny czas na przygotowanie potraw treściwych i rozgrzewających, które dodadzą energii i dostarczą niezbędnych wartości odżywczych. Idealnie do tego nadają się zupy, które są szybkie i proste w przygotowaniu!

Pamiętajcie, żeby nie pominąć majeranku, który oprócz walorów smakowych pomaga trawić fasolę.

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g kiełbasy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1,25 l bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 100 g makaronu
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  2. Do 1/2 litra rosołu wrzucamy ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
  3. Po tym czasie, dodajemy do ugotowanych ziemniaków, połowę odsączonej z zalewy czerwonej fasoli i miksujemy za pomocą blendera.
  4. Do zmiksowanej zupy dolewamy 750 ml gorącego rosołu oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem, chili i majerankiem.
  5. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy i odstawiamy.
  6. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy.
  7. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy czosnek i podsmażamy. Na koniec wrzucamy kiełbasę i smażymy jeszcze kilka minut.
  8. Do zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Gotujemy ok. 10 minut.
  9. Do zupy dodajemy resztę fasoli z puszki oraz ugotowany makaron.
  10. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Smacznego!
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *