KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I MROŻONYMI JAGODAMI

Jeśli zostały Wam jeszcze mrożone jagody lub borówki, to zachęcam do przygotowania KRUCHEGO CIASTA Z PIANKĄ I JAGODAMI.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i cudownie smakuje, a intensywny kolor jagód, idealnie kontrastuje z budyniową pianką.
Ciasto z jagodami jest przyjemnie lekkie, z kruchym spodem i chrupkim wierzchem.
Jeśli nie macie jagód, możecie dodać maliny lub truskawki. Najważniejsze jest, by szybko zagnieść ciasto i mocno je schłodzić, gwarantuje to, że ciasto będzie wyjątkowe.
Składniki (forma 35 x 20 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x 40 g)
- 125 ml oleju rzepakowego
- 500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części ( ⅔ i ⅓) i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.
- Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Z zamrażalnika wyciągamy większą część ciasta i ścieramy go na grubych oczkach tarki, tak, by pokryło dno formy, delikatnie uklepujemy palcami.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut, po czym odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubijamy białka na sztywno.
- Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na wysokich obrotach.
- Następnie porcjami wsypujemy budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
- Na koniec wąską strużką wlewamy olej, zmniejszamy obroty i króciutko miksujemy.
- Ponownie rozgrzewamy piekarnik i wykładamy pianę na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy masę budyniową i układamy gęsto jagody, wpychając je do połowy w pianę.
- Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
- Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!