KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I MROŻONYMI JAGODAMI

KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I MROŻONYMI JAGODAMI

Jeśli zostały Wam jeszcze mrożone jagody lub borówki, to zachęcam do przygotowania KRUCHEGO CIASTA Z PIANKĄ I JAGODAMI.

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i cudownie smakuje, a intensywny kolor jagód, idealnie kontrastuje z budyniową pianką.

Ciasto z jagodami jest przyjemnie lekkie, z kruchym spodem i chrupkim wierzchem.

Jeśli nie macie jagód, możecie dodać maliny lub truskawki. Najważniejsze jest, by szybko zagnieść ciasto i mocno je schłodzić, gwarantuje to, że ciasto będzie wyjątkowe.

Składniki (forma 35 x 20 cm):
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 x 40 g)
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części  ( ⅔ i ⅓) i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.
  3. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Z zamrażalnika wyciągamy większą część ciasta i ścieramy go na grubych oczkach tarki, tak, by pokryło dno formy, delikatnie uklepujemy palcami.
  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut, po czym odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  6. Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubijamy białka na sztywno.
  7. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na wysokich obrotach.
  8. Następnie porcjami wsypujemy budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
  9. Na koniec wąską strużką wlewamy olej, zmniejszamy obroty i króciutko miksujemy.
  10. Ponownie rozgrzewamy piekarnik i wykładamy pianę na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy masę budyniową i układamy gęsto jagody, wpychając je do połowy w pianę.
  11. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
  12. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *