DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA

DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA

DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA to idealna alternatywa kotletów mielonych.

Przygotujecie ją bardzo szybko, robi się ją podobnie do kotletów, tylko dodajecie trochę więcej składników, ale zasada podobna.

Dodatkowym atutem jest to, że jest to mięso pieczone, a nie smażone.

Pieczeń rzymską możecie jeść na ciepło, jako dodatek do obiadu, lub na zimno z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, jako dodatek do kanapki.

Kanapki z pieczenią rzymską smakują wybornie 🙂

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa np. łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka oleju do wysmarowania keksówki
Sposób przygotowania:
  1. Odcinamy zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część kroimy drobniutko. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i czosnek solimy i szklimy na oleju i maśle.
  2. Kajzerkę moczymy w mleku.
  3. Do mięsa dodajemy podsmażony por z czosnkiem, jajka, odciśniętą kajzerkę, kaszę mannę, natkę pietruszki, suszone pomidory i wyrabiamy dokładnie ręką.
  4. Doprawiamy zmielonym pieprzem, solą i rozmarynem, dokładnie wyrabiamy składniki ręką.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę keksową o długości ok. 25 cm smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą.
  6. Mięso z wierzchu smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55 minut.
  7. Upieczoną pieczeń po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut, następnie kroimy w plastry do obiadu na ciepło.
  8. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki.

 

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *