CIASTO SUŁTAŃSKIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I ORZECHOWĄ BEZĄ

CIASTO SUŁTAŃSKIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I ORZECHOWĄ BEZĄ

CIASTO SUŁTAŃSKIE na pierwszy rzut oka może wydawać się trochę skomplikowane w wykonaniu, ze względu na dużą liczbę składników.

Ale nic bardziej mylnego, ciasto składa się z trzech blatów, które pieczemy osobno, później wystarczy przygotować tylko krem czekoladowy i przełożyć nim blaty, całość stworzy wyjątkowo przepyszne ciasto.

Ciasto sułtańskie łączy w sobie korzenny biszkopt z pysznym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą.

Ciasto zrobi ogromne wrażenie na domownikach, nie tylko ze względu na piękny wygląd, ale również na cudowny i wyjątkowy smak.

Polecam!!!

Składniki na korzenny biszkopt (blacha o wymiarach 21×21 cm):
  • 4 duże jajka
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm):
  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm):
  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Składniki na czekoladowy krem:
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 20 g ciemnego kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek
Dodatkowo:
  • 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • świeżo zaparzona kawa do nasączenia
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony.
  2. Do ubitych białek dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy.
  3. Do ubitej masy dodajemy partiami wymieszaną mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i mieszamy szpatułką, krótko, do połączenia się składników.
  4. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka.
  5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrawamy dwa blaty.
  6. Przygotujemy teraz bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier, cały czas miksując. Ubijamy do momentu, aż masa będzie lśniąca i gładka. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Studzimy.
  7. Czas na bezę orzechową. Białka z cukrem ubijamy tak jak w bezie kokosowej. Do ubitych białek z cukrem dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką. Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Studzimy.
  8. Teraz przygotujemy krem czekoladowo-bakaliowy. Zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko miksujemy z kakao, mąką i żółtkami. Tak wymieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masę mieszamy, aż zgęstnieje i powstanie czekoladowy budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy do masła, zimny budyń, cały czas miksując. Czekoladę siekamy i dodajemy do czekoladowego kremu, razem z rodzynkami i mieszamy łyżką.
  9. Pierwszy blat ciasta układamy na dnie blachy, nasączamy zaparzoną kawą. Wykładamy połowę czekoladowego kremu i przykrywamy kokosową bezą. Bezę smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy orzechową bezą. Wykładamy pozostały krem czekoladowy. Drugi blat również nasączamy kawą (od strony rozcięcia) i przekładamy na czekoladowy krem.
  10. Kremówkę mocno podgrzewamy i zalewamy nią posiekaną gorzką czekoladę. Odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy. Tak powstały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Ciasto inspirowane przepisem ze strony marta-gotuje.pl

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *