MEKSYKAŃSKIE BURRITO Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

MEKSYKAŃSKIE BURRITO Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

BURRITO to danie kuchni teksańsko-meksykańskiej.

Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz , czyli fasola, ryż i mięso. Co do składników farszu to panuje bardzo duża dowolność, można dodać ser żółty czy sałatę, a pominąć ryż.

Burrito ma być ostre i rozgrzewające. Co do ostrości, to wszystko pozostawiam w Waszych rękach 🙂

W tym przepisie użyłam tylko pół łyżeczki chili i ta proporcja co do mięsa, jest idealna, ostrość jest lekko wyczuwalna, ale nie przeszkadza córci w jedzeniu 🙂💛💛💛

Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki burrito, a ja je wprost uwielbiam i niestrudzenie próbuję przekonać do nich moją córcię.

Burrito można podawać jako główne danie lub jako przystawkę, krojąc go na mniejsze części.

Polecam przepis!

Składniki:
  • 8-10 placków tortilli
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • szklanka startego żółtego sera np. cheddar
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw przygotujemy farsz. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany drobno czosnek, chili i oregano. Mieszamy i smażymy około minuty.
  3. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy, aż się przyrumieni. Dodajemy obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
  5. Dodajemy drobno posiekaną paprykę i dusimy jeszcze około 10 minut.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną fasolę i kukurydzę, zagotowujemy.
  7. Farsz powinien być gęsty.
  8. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  9. Przygotujemy tortillę. Na tortillę nakładamy na środek farsz, posypujemy żółtym serem i zawijamy w kopertę.
  10. Pieczemy 8 minut, aż tortilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.

Smacznego!

 

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *