BABKA WANILIOWO-KAKAOWA

BABKA WANILIOWO-KAKAOWA
BABKA WANILIOWO –  KAKAOWA jest wilgotna, ale jednocześnie puszysta i delikatna.
Klasyczna, waniliowo-kakaowa babka, to tradycyjne ciasto popularne w wielu polskich domach.
Jest idealna, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie czasu, aby upiec skomplikowane i pracochłonne ciasto.
Babka jest odpowiednio słodka, a jej dużym atutem jest to, że świeżość zachowuje przez kilka dni. 🙂

Babka wanilio – kakaowa to idealny wypiek na co dzień i od święta.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Masło roztapiamy.
  4. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i roztopione masło. Delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  5. Formę keksową o długości 30cm, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C, lub do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.
  7. Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *