BABKA WANILIOWO-KAKAOWA

BABKA WANILIOWO – KAKAOWA jest wilgotna, ale jednocześnie puszysta i delikatna.
Klasyczna, waniliowo-kakaowa babka, to tradycyjne ciasto popularne w wielu polskich domach.
Jest idealna, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie czasu, aby upiec skomplikowane i pracochłonne ciasto.
Babka jest odpowiednio słodka, a jej dużym atutem jest to, że świeżość zachowuje przez kilka dni. 🙂
Babka wanilio – kakaowa to idealny wypiek na co dzień i od święta.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 1 łyżka kakao
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Masło roztapiamy.
- Ubijamy białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i roztopione masło. Delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
- Formę keksową o długości 30cm, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C, lub do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w formie do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!