MAŚLANE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

MAŚLANE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

Miękkie i cudownie maślane, serowe rogaliki z nadzieniem z czekolady mlecznej.

Domowej roboty rogaliki są delikatne i fantastycznie chrupiące, stanowią idealną przekąskę w zimowe popołudnia, jako dodatek do popołudniowej kawy, ale również mogą stanowić słodką przekąskę do szkoły. Zapewniam, że dzieciaki będą bardzo zadowolone 🙂

Rogaliki cudownie rozpływają się w ustach, a najlepsze w nich jest to, że nie znajdziesz w nich konserwantów, ani dodatków smakowych 🙂

Rogaliki najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale również następnego dnia smakują znakomicie.

Składniki:
  • 450g masła pokrojonego w kostkę
  • 400 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 500g sera białego
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 200g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło pokrojone w kostkę mieszamy mikserem z mąką, około 1 minuty, aż masło rozpadnie się na małe kawałki, a całość będzie przypominać mokry piasek.
  2. Mieszankę przekładamy do dużej miski, dodajemy sól, pokrojony w kostkę kremowy ser biały oraz śmietanę.
  3. Wszystko szybko mieszamy rękami, rozbijając ser na mniejsze kawałki i łącząc go zresztą ciasta. Ciasto powinno być grudkowate z widocznymi kawałkami sera.
  4. Ciasto dzielimy na trzy kawałki, każdy owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 minut.
  5. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Blat oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32cm (ja po prostu przyłożyłam miskę o takiej średnicy i wycięłam równe koło dzięki czemu rogaliki wyszły symetryczne).
  6. Okrąg dzielimy na 8 trójkątów.
  7.  Na każdy trójkąt dajemy kostkę czekolady (na szerszej stronie) i zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Rogaliki nie będą się rozwijać podczas pieczenia jeśli ich końcówka będzie pod spodem.
  8. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  9. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min, aż do zarumienienia.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *