CZEKOLADOWE FIT MUFFINY Z CZERWONEJ FASOLI

CZEKOLADOWE FIT MUFFINY Z CZERWONEJ FASOLI

Co powiecie na CZEKOLADOWE BABECZKI Z FASOLI?

Są super szybkie i proste w wykonaniu, a dodatkowym atutem jest to, że nie zawierają cukru, tłuszczu i glutenu.

Muffinki czekoladowe, fantastycznie rozpływają się w ustach, a nadzienie sprawia, że są lekkie i cudownie kremowe. 🙂

Są bardzo puszyste, a fasola jest zupełnie niewyczuwalna – przetestowałam na domownikach i potwierdzają. 😀 Zatem do dzieła!

Składniki (na 6-8 muffinów):
  • puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
  • 2 jajka rozmiaru L
  • ok. 100g ksylitolu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego (bez serwatki)
  • 1 galaretka
Sposób przygotowania:
  1. Fasolę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Fasolę przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy jajka, blendujemy na gładką masę przez ok. 2 minuty.
  3. Następnie dodajemy ksylitol, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie blendujemy na gładką i jednolitą masę, około 5 minut.
  4. Foremki na muffinki smarujemy oliwą z oliwek.
  5. Gotowe ciasto przelewamy do foremek, do około 3/4 wysokości.
  6. Muffinki pieczemy 25 minut w 180°C z termoobiegiem.
  7. Odstawiamy do przestygnięcia, w międzyczasie przygotowując krem.
  8. Jogurt odsączamy z serwatki (płynnej części jogurtu).
  9. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Jogurt miksujemy na wysokich obrotach, dodając porcjami wystudzoną galaretkę, miksujemy do połączenia składników.
  11. Gotowe muffinki przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na około godzinkę.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *