FIT PĄCZKI Z PIEKARNIKA

FIT PĄCZKI Z PIEKARNIKA

Co powiecie na pyszne i lekkie FIT PĄCZKI?

Idealne, by podtrzymać tradycję Tłustego Czwartku, ale w wersji lekkiej i mniej kalorycznej.

Pączki są chrupkie i puszyste, pozbawione zbędnego tłuszczu i cukru.

Pączki w takiej postaci, są o połowę mniej kaloryczne niż tradycyjne, a znikają ze stołu z tą samą prędkością:-)

Smakują fenomenalnie i śmiało mogą konkurować z tymi klasycznymi wypiekami.

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • płaska łyżka oleju kokosowego
  • otarta skórka z cytryny
  • marmolada
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże, miód i lekko podgrzane mleko mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka, przesianą mąkę, ogrzany olej kokosowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniatamy rękoma posmarowanymi tłuszczem, dzięki temu ciasto nie klei się do rąk.
  3. Jeśli ciasto nie jest zwarte, dosypujemy trochę maki i wygniatamy ciasto na gładką masę.
  4. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Blat posypujemy mąką, obtaczamy w niej ciasto i wałkujemy na ok 3 mm grubości.
  6. Z ciasta wykrawamy kółeczka szklanką, na nie nakładamy marmoladę i przykrywamy drugimi kółeczkami. Sklejamy brzegi dociskając.
  7. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 5 cm. Pączusie wyrosną i posklejają się jeśli będą za blisko.
  8. Piekarnik nagrzewamy i po chwili wyłączamy, wstawiamy gotowe pączusie do niego na godzinę. Wyrastają przy otwartych drzwiczkach.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy pączusie przez 15 min.
  10. Gorące wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia.
  11. Mocno ciepłe posypujemy odrobiną pudru.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *