FIT PĄCZKI Z PIEKARNIKA

Co powiecie na pyszne i lekkie FIT PĄCZKI?
Idealne, by podtrzymać tradycję Tłustego Czwartku, ale w wersji lekkiej i mniej kalorycznej.
Pączki są chrupkie i puszyste, pozbawione zbędnego tłuszczu i cukru.
Pączki w takiej postaci, są o połowę mniej kaloryczne niż tradycyjne, a znikają ze stołu z tą samą prędkością:-)
Smakują fenomenalnie i śmiało mogą konkurować z tymi klasycznymi wypiekami.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- płaska łyżka oleju kokosowego
- otarta skórka z cytryny
- marmolada
Sposób przygotowania:
-
Drożdże, miód i lekko podgrzane mleko mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka, przesianą mąkę, ogrzany olej kokosowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniatamy rękoma posmarowanymi tłuszczem, dzięki temu ciasto nie klei się do rąk.
-
Jeśli ciasto nie jest zwarte, dosypujemy trochę maki i wygniatamy ciasto na gładką masę.
-
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
-
Blat posypujemy mąką, obtaczamy w niej ciasto i wałkujemy na ok 3 mm grubości.
-
Z ciasta wykrawamy kółeczka szklanką, na nie nakładamy marmoladę i przykrywamy drugimi kółeczkami. Sklejamy brzegi dociskając.
-
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 5 cm. Pączusie wyrosną i posklejają się jeśli będą za blisko.
-
Piekarnik nagrzewamy i po chwili wyłączamy, wstawiamy gotowe pączusie do niego na godzinę. Wyrastają przy otwartych drzwiczkach.
-
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy pączusie przez 15 min.
-
Gorące wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia.
-
Mocno ciepłe posypujemy odrobiną pudru.
Smacznego!