FIT PĄCZKI Z PIEKARNIKA

FIT PĄCZKI Z PIEKARNIKA

Co powiecie na pyszne i lekkie FIT PĄCZKI?

Idealne, by podtrzymać tradycję Tłustego Czwartku, ale w wersji lekkiej i mniej kalorycznej.

Pączki są chrupkie i puszyste, pozbawione zbędnego tłuszczu i cukru.

Pączki w takiej postaci, są o połowę mniej kaloryczne niż tradycyjne, a znikają ze stołu z tą samą prędkością:-)

Smakują fenomenalnie i śmiało mogą konkurować z tymi klasycznymi wypiekami.

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • płaska łyżka oleju kokosowego
  • otarta skórka z cytryny
  • marmolada
Sposób przygotowania:
  1. Drożdże, miód i lekko podgrzane mleko mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka, przesianą mąkę, ogrzany olej kokosowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniatamy rękoma posmarowanymi tłuszczem, dzięki temu ciasto nie klei się do rąk.
  3. Jeśli ciasto nie jest zwarte, dosypujemy trochę maki i wygniatamy ciasto na gładką masę.
  4. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Blat posypujemy mąką, obtaczamy w niej ciasto i wałkujemy na ok 3 mm grubości.
  6. Z ciasta wykrawamy kółeczka szklanką, na nie nakładamy marmoladę i przykrywamy drugimi kółeczkami. Sklejamy brzegi dociskając.
  7. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok 5 cm. Pączusie wyrosną i posklejają się jeśli będą za blisko.
  8. Piekarnik nagrzewamy i po chwili wyłączamy, wstawiamy gotowe pączusie do niego na godzinę. Wyrastają przy otwartych drzwiczkach.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy pączusie przez 15 min.
  10. Gorące wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia.
  11. Mocno ciepłe posypujemy odrobiną pudru.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *