KREM POROWO-ZIEMNIACZANY

KREM POROWO-ZIEMNIACZANY

Brak słońca za oknem, ciągłe skoki temperatury, nie pozostawiają złudzeń – na prawdziwą wiosnę musimy jeszcze chwilę poczekać.

Warto w tym czasie zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w rozgrzewające i sycące posiłki, które dostarczą nam witamin i energii.

Dziś przygotowałam dla Was KREM POROWO- ZIEMNIACZANY, który jest pyszny, sycący i zdrowy.

By było zdrowiej i mnie kalorycznie, zamiast śmietany, użyjemy ziemniaków, by zagęścić naszą zupę.

Składniki:
  • por – 2 sztuki
  • ziemniaki – 350 g
  • marchewka – 50 g
  • bulion warzywny – 1 litr
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula dymka – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • 3 kromki chleba
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
  1. Białą część pora kroimy w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, krótko podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i gotujemy pod przykryciem do miękkości, około 20 minut.
  3. Następnie dokładnie blendujemy.
  4. Kromki chleba, skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach, na złoty kolor (około 8 minut).
  5. Krem porowo – ziemniaczany podajemy z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *