KREM POROWO-ZIEMNIACZANY

Brak słońca za oknem, ciągłe skoki temperatury, nie pozostawiają złudzeń – na prawdziwą wiosnę musimy jeszcze chwilę poczekać.
Warto w tym czasie zadbać o pełnowartościową dietę, bogatą w rozgrzewające i sycące posiłki, które dostarczą nam witamin i energii.
Dziś przygotowałam dla Was KREM POROWO- ZIEMNIACZANY, który jest pyszny, sycący i zdrowy.
By było zdrowiej i mnie kalorycznie, zamiast śmietany, użyjemy ziemniaków, by zagęścić naszą zupę.
Składniki:
- por – 2 sztuki
- ziemniaki – 350 g
- marchewka – 50 g
- bulion warzywny – 1 litr
- czosnek – 1 ząbek
- cebula dymka – 1 sztuka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- suszony tymianek – ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- 3 kromki chleba
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Białą część pora kroimy w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, krótko podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i gotujemy pod przykryciem do miękkości, około 20 minut.
- Następnie dokładnie blendujemy.
- Kromki chleba, skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach, na złoty kolor (około 8 minut).
- Krem porowo – ziemniaczany podajemy z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!