ZUPA Z CUKINII Z GRZANKAMI I SZCZYPIORKIEM

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszny KREM Z CUKINII 🙂
Nic nie rozgrzewa tak bardzo jak krem z warzyw, a ten jest dodatkowo lekki i sycący.
Cukinia to niedoceniane warzywo, a tymczasem zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B oraz minerały, głównie wapń, potas, kwas foliowy i jod.
Do tego posiada cudowną moc, gdyż odtruwa nasz organizm, a dodatkowo nie kumuluje metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.
Pamiętajcie, że najlepsze są młode cukinie do 20 cm.
Składniki na zupę z cukinii:
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cukinie około 700 g
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietanki 30 %
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich
- garść siekanego szczypiorku oraz natki pietruszki
Składniki na grzanki do zupy:
- 2 kromki chleba ciemnego lub jasnego
- 4 łyżki delikatnej oliwy
Sposób przygotowania:
- Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Obieramy cebulę oraz ząbki czosnku.
- W garnku roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem, przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
- Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy warzywa około 10 minut. Pod koniec dodajemy po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy około 15 minut.
- W tym czasie przygotujemy grzanki. Kromki chleba skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 10 minut. Gdy kromeczki upieką się, wyciągamy je z piekarnika i kroimy w kosteczkę.
- Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy.
- Grzankami i szczypiorkiem posypujemy zupę tuż przed podaniem.
Smacznego!