ZUPA Z CUKINII Z GRZANKAMI I SZCZYPIORKIEM

ZUPA Z CUKINII Z GRZANKAMI I SZCZYPIORKIEM

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszny KREM Z CUKINII 🙂

Nic nie rozgrzewa tak bardzo jak krem z warzyw, a ten jest dodatkowo lekki i sycący.

Cukinia to niedoceniane warzywo, a tymczasem zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B oraz minerały, głównie wapń, potas, kwas foliowy i jod.

Do tego posiada cudowną moc, gdyż odtruwa nasz organizm, a dodatkowo nie kumuluje metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.

Pamiętajcie, że najlepsze są młode cukinie do 20 cm.

Składniki na zupę z cukinii:
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cukinie około 700 g
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka ziół prowansalskich
  • garść siekanego szczypiorku oraz natki pietruszki
Składniki na grzanki do zupy:
  • 2 kromki chleba ciemnego lub jasnego
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Obieramy cebulę oraz ząbki czosnku.
  2. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem, przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy warzywa około 10 minut. Pod koniec dodajemy po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.
  4. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy około 15 minut.
  5. W tym czasie przygotujemy grzanki. Kromki chleba skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 10 minut. Gdy kromeczki upieką się, wyciągamy je z piekarnika i kroimy w kosteczkę.
  6. Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy.
  7. Grzankami i szczypiorkiem posypujemy zupę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *