PLACUSZKI BANANOWE

PLACUSZKI BANANOWE

Szybkie i proste w przygotowaniu PLACUSZKI BANANOWE.

Potrzebujesz tylko dwóch składników, nie potrzebujesz proszku do pieczenia, ani mąki.

Placuszki posmakują nie tylko dzieciom 🙂

Możesz podać je z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem.

Są super delikatne i puszyste. Jeśli macie w domu dojrzałe banany, to ten przepis jest idealny!

Składniki:
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
  1. Obieramy banany i miksujemy blenderem na papkę.
  2. Do większej miski wbijamy jajka i miksujemy około 3 minut, aż powstanie puszysta piana.
  3. Do piany jajecznej przekładamy papkę z bananów i całość dokładnie mieszamy.
  4. Nagrzewamy patelnię z grubym dnem i przy pomocy pędzelka natłuszczamy patelnię odrobiną oleju.
  5. Małą chochelką wylewamy porcje na placki.
  6. Zmniejszamy moc palnika. Placuszki z jednej strony powinny się podpiekać około 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie przekładamy je na drugą stronę, używając łopatki, bo placuszki są bardzo delikatne. Druga strona piecze się szybciej. Po minucie zdejmujemy placki na talerz.
  7. Po dwóch, trzech turach pieczenia placuszków, ponownie smarujemy patelnię odrobiną oleju.

Smacznego!

Drukuj przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *