PLACUSZKI BANANOWE

Szybkie i proste w przygotowaniu PLACUSZKI BANANOWE.
Potrzebujesz tylko dwóch składników, nie potrzebujesz proszku do pieczenia, ani mąki.
Placuszki posmakują nie tylko dzieciom 🙂
Możesz podać je z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem.
Są super delikatne i puszyste. Jeśli macie w domu dojrzałe banany, to ten przepis jest idealny!
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- 4 średnie jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Obieramy banany i miksujemy blenderem na papkę.
- Do większej miski wbijamy jajka i miksujemy około 3 minut, aż powstanie puszysta piana.
- Do piany jajecznej przekładamy papkę z bananów i całość dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy patelnię z grubym dnem i przy pomocy pędzelka natłuszczamy patelnię odrobiną oleju.
- Małą chochelką wylewamy porcje na placki.
- Zmniejszamy moc palnika. Placuszki z jednej strony powinny się podpiekać około 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie przekładamy je na drugą stronę, używając łopatki, bo placuszki są bardzo delikatne. Druga strona piecze się szybciej. Po minucie zdejmujemy placki na talerz.
- Po dwóch, trzech turach pieczenia placuszków, ponownie smarujemy patelnię odrobiną oleju.
Smacznego!