OWSIANE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI

OWSIANE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI

OWSIANE CIASTECZKA są idealnym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!

Ciasteczka nie zawierają mąki i cukru, naturalnym słodzikiem jest miód i rodzynki.

Zdrowe słodycze są fantastyczne, bo możemy je jeść bez większych wyrzutów sumienia 🙂

Ciasteczka są bardzo sycące, smaczne, proste i szybkie w wykonaniu.

Pamiętajcie, że ciasteczka w chwili wyjmowania z piekarnika mają być miękkie, po ostudzeniu można je spokojnie jeść.

Składniki na 14-16 sztuk:
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 80 g drobnych rodzynek
  • 125 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
  2. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rodzynki i wszystko razem mieszamy.
  3. W garnuszku roztapiamy masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.
  4. Z powstałej masy lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm, które następnie spłaszczamy i formujemy ciasteczka.
  5. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
  6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Smacznego!

Drukuj przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *