OWSIANE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI

OWSIANE CIASTECZKA są idealnym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!
Ciasteczka nie zawierają mąki i cukru, naturalnym słodzikiem jest miód i rodzynki.
Zdrowe słodycze są fantastyczne, bo możemy je jeść bez większych wyrzutów sumienia 🙂
Ciasteczka są bardzo sycące, smaczne, proste i szybkie w wykonaniu.
Pamiętajcie, że ciasteczka w chwili wyjmowania z piekarnika mają być miękkie, po ostudzeniu można je spokojnie jeść.
Składniki na 14-16 sztuk:
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 80 g drobnych rodzynek
- 125 g masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
- Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rodzynki i wszystko razem mieszamy.
- W garnuszku roztapiamy masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy lepimy kulki o średnicy ok. 3 cm, które następnie spłaszczamy i formujemy ciasteczka.
- Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Smacznego!