SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZERWONĄ FASOLĄ

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZERWONĄ FASOLĄ to przepyszna propozycja, pełna smaku i aromatu.
Sałatka jest pełna witamin, ponieważ ziemniak zawiera ogromne ilości potasu, a fasola to przede wszystkim źródło roślinnego białka i błonnika.
Fasola ma cudowne właściwości, ponieważ jest pełna węglowodanów złożonych, dzięki którym zapewniamy sobie długotrwałe dostarczanie energii i sytości, dzięki czemu nie będziemy mieli ochoty na podjadanie.
Połączenie smaków w tej sałatce jest niebanalne, ale bardzo smaczne i zaskakujące.
Dodatek imbiru , kurkumy i tymianku, zapewni niewiarygodnie przyjemne doznania smakowe!
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- puszka czerwonej fasoli bez zalewy
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 małego słoika korniszonów (najlepiej z chili)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- łyżka musztardy
- 1-2 łyżki majonezu
- większa szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Zagotowujemy wodę na ziemniaki, wsypujemy kurkumę i dodajemy całe ziemniaki.
- Gdy ziemniaki zaczną się gotować, dodajemy imbir i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
- Dodajemy 1 łyżkę soli morskiej i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Po ugotowaniu, ziemniaki odcedzamy i odstawiamy, żeby wystygły.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy.
- Ziemniaki kroimy w większą kostkę, przekładamy do miski i dodajemy imbir, cebulę, opłukaną fasolę, musztardę, pokrojone drobno korniszony, tymianek, majeranek, kminek, majonez.
- Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Smacznego! ❤️